Vanessa Nordström

Ensemblen Låt Oss Tala Ut


Vanessa har har haft kontakt med scenkonst sedan hon var en liten flicka.

Som barn gick hon i teaterklass på Kulturskolan där lek, fantasi och kreativitet förstärktes och utvecklades. Teater är den scenkonstform som Vanessa är mest nära till men rörelse och dans har också en stor plats i hennes kreativitet.


Numera studerar hon på Calle Flygare Teaterskola, där ingår även kurser i rörelsebaserad scenkonst och dans.

Om hennes relation till scenkonst säger hon:

Jag är lite av en allkonstnär då jag gör allt från att skådespela och sjunga till att skapa med lera och text!”


I Låt Oss Tala Ut:

Vanessa arbetar med rollen HERTA, en nazistisk tysk läkare vars första mål är att kunna arbeta som läkare. Herta ville inte gifta sig utan enbart ägnar sig åt sina medicinska studier och arbete. När hon kom i kontakt med en annons om en tjänst i en koncentrationsläger för kvinnor, tvekade hon inte i att söka och tillhöra den staben.
Herta Oberheuser utförde medicinska experiment på koncentrationslägerfångar. Bland annat tillfogade hon skador och sår på kvinnors och barns kroppar. Med syfte att fingera sår som tyska soldater ådragit sig i fält, lät hon gnugga rostig plåt, spikar och sågspån i såren. Vid Läkarrättegången i Nürnberg efter kriget,  försvarade sig Oberheuser med påståendet att patienterna var ”alla hopplösa fall, oförmögna att behandla”. Under rättegången mot Oberheuser vittnade polskan Vladislava Karolewska som hade utsatts för ett medicinskt experiment där ett av hennes ben utsattes för en omfattande bakterieinfektion. Det är sådana experiment och grym behandling som vi på Reality Dansteater Kompani tar totalt avstånd och därför kommer vi att tala ut med denna pjäs som har premiär i april.