VÅR HISTORIA

Varför reality?

Att vår dansteater kompani heter Reality har sin koppling till de händelser som berättas i boken om trilogin ”Oändliga verkligheter” av Paula Fuenzalida, konstnärlig ledare för Reality Dansteater Kompani. I den beskrivs bland annat Paulas bakgrund och uppväxt under en fascistisk diktatur i hemlandet Chile. För Paula är det verkliga det som finns i hennes upplevelse.  Den sanningen är kanske inte samma som en annan medmänniskans sanning: verkligheten genomsyrar den personliga och kollektiva sanningen men verkligheten behöver inte vara den samma för oss alla; allt beror på våra tankar, det som vi ser och hu vi väljer att leva.

I följande länkar kan ni skaffa er ett exemplar av boken ”Oändliga verkligheter” :

https://www.vulkanmedia.se/oandliga-verkligheter-realidades-eternas-av-paula-alejandra-fuenzalida-ramirez/

https://www.bokus.com/bok/9789163910210/oandliga-verkligheter-realidades-eternas/

 föreningen FÖDS

Efter många års arbete med enskilda regissörer och andra koreografer, bestämde sig Paula Fuenzalida för att bilda en förening, en dansteater kompani. Syftet var också att lyfta fram de konflikter och svårigheter som arbete med mänskliga rättigheter finner i de olika världens samhälle. Följande är Föreningens mål:

  1. Utveckla och genomföra vårt arbete för mänskliga rättigheter
  2. Att vara en röst för människor som samhället inte ger plats åt; personer som befinner sig i utsatta situationer. Både i och utanför Sverige.
  3. Att arbeta med dansteater. 
  4. Att etablera en kulturell dansteater plattform som inkluderar teman kring sociala rättigheter och vår miljö.

Vi definierar dansteater som en scenkonst som baseras på historier av verkliga händelser och som visas upp på en scen med dans som uttrycksmedel. Där finns en text och en konflikt som gestaltas med kropp och rörelser. Vi strävar alltid efter att förena den lingvistiska och den kroppsliga gesten. Dansen kan i så fall vara allt från en liten vanlig gest till utvecklade rörelser i en estetisk komposition. Rytmen och musiken ska vara viktiga källor för vårt skapande. 

Reality Dansteater Kompani finns för att lyfta upp relationerna mellan olika konstformer; den kreativa människan har inte bara ett enda sätt att uttrycka och förmedla sina drömmar, utan att hon är en komplett individ, men många olika och även liknande egenskaper som gör henne rik i sin fantasi. Scenkonst, har under senaste tiden upptäckt nya gränser och även nya funktioner. Både dans och teater är gestalta och arbetsamma ämne, som har flera likheter än skillnader; deras gränsaspekt är i många fall mycket marginalt och smalt. Ordet behöver kroppen, kroppen behöver det verbala: dansteater är en viktigt form för att förena scenkonsterna, för att förena konstnärer och stödja det estetiska öga hos alla människor. Vi behöver varandras konst och vi borde kunna samarbeta med varandras verk.

Reality Dansteater Kompani vill betona människans funktion i sin handling och i sin kapacitet att förändra och bedöma sin egen verklighet.  VI ska ha som mål att analysera och reflektera över det verkliga livet och samhällets struktur som berör den lilla människan. Öppna och alerta konstnärer ska vi vara, alltid medvetna om vad som rör oss och våra medmänniskor. Vi måste skapa en alternativ plattform för nya uttryck och sociala lösningar när det stora systemet inte hinner koncentrera sig för de mest utsatta i samhället.

Fram till i dag styrs organisationen av väldigt få. Ensemblerna roteras och byts ut; detta av ekonomiska skäl. Vi har inte kunnat etablera en fast dansteaterplattform men vi har skapat och arbetat för våra mål sedan starten trots de begränsade resurserna.

Gå in och titta på de olika sidor och verk vi har arbetat med sedan starten! 

Välkommen till vår värld!

Reality Dansteater Kompani – Ensemblen ”S.O.S Hjälp Världen! Detta är jag.
Ensemblen ”Gränsen bakom oss”
Ensemblen
Ensemblen ”Oändliga Verkligheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s