Varför ett projekt om Andra världskriget?

Bakgrund: Vi vill inte repetera det som aldrig mer skulle ske.

De senaste tio-tjugo åren har vi bevittnat en värld där hat, rädsla, våld och förbjud mot flyktingarnas ankomst till våra samhälle är något dagligen. Varje dag visar de olika världsorganisationer som arbetar för varje människans rätt – och frihet hur flyktingarnas situationer runt om i världen ser ut. Vi ser också hat som skapas av myter, spekulationer, generaliseringar och även rädsla.

Flera organisationer och historiker pekar på en växande höger extremism och många jämför vår nuvarande tid med 1930 – talets tid. Om vi kommer tillbaka till den tiden, kan vi kanske förstå bättre vad vi behöver ändra och varför? Man lär sig av historien, men historien måste också komma till oss, och påminna oss av det som inte ska igen ske.

Folk som flyr från krig nu eller då, har alltid gjort med osäkerhet men också hopp om en bättre framtid. Man är tvungen att fly, att välja något annat. Man vill leva ett normalt liv.

Under 1930 – talet var Europa en kontinent i spillror efter en så omfattande och plågsam första världskrig. Tyskland pekades som skyldig och ansvarig för det. De tog den största skulden. Idag är skulden flyttad åt alla som är annorlunda, inte hör till vårt land och som kommer hit från en trasig situation. Vi såg hatet som utvecklades till krig; vi ser hatet som stänger gränser idag. Vi ser folk som dör i gränserna, överallt. Vi ser desesperation.

Reality dansteater vill på ett eller annat sätt påverka och kämpa mot det växande hatet mot dem som inte ser ut som oss; vi vill öppna vyer och skapa empati, förståelse och dialog. Genom scenkonst kan vi lyckas med det; dans och teater i en enda gest och vilja att tolka, påverka och beskriva det som hände då och som fortfarande påverkar oss idag. Pjäsen är baserad på boken Ljuset vi inte ser, och den ger oss en tung och tydlig grund för vårt syfte. Vi tror att vi konstnärer har det ansvar. Vi vill stoppa den här negativa utvecklingen. Just därför denna pjäs behövs.

Titta på de följande sidorna i det här projektet och bekanta dig mer med våra roller.