Om Paula

Koreograf i dansteater samt Konstnärlig ledare

Paula Fuenzalida Ramírez –
koreograf

Paula är upphovskvinna till och konstnärlig ledare för Reality Dansteaterkompani. Inom ramen för kompaniet arbetar Paula med det fokus på mänskliga rättigheter som kännetecknar henne. Paula har en lång och gedigen erfarenhet som koreograf, regissör, dansare och skådespelare bakom sig.

Hon är utbildad på Teaterhögskolan Bertold Brecht samt Danshögskolan på Chiles Universitet. Hon har många uppsättningar bakom sig både som medverkande och som koreograf:

1996-1999 satte hon bland annat upp dansteatertrilogin ”Man dansar det mänskliga” på Teater Baquedano – en del av Chiles National Ballet, och på Spegelteatern i Sverige.

2009 – 2014 skapade Paula dansteatertrilogin ”Oändliga verkligheter” där det blandades både klassiker såsom William Shakespeare och Federico García Lorca, men också material från intervjuer med personer som varit utsatta för brott mot mänskliga rättigheterna. (se mer info om trilogin här på vår hemsida).

Båda dessa dansteatertrilogier har Paula sedan skrivit böcker utifrån. ”Man dansar det mänskliga” publicerades 2007 och ”Oändliga verkligheter” 2016.

Under 2017 var Paula ansvarig för och konstnärlig samordnare av pjäsen ”Gracias a Violeta Parra que nos ha dado tant”, en hyllning till den chilenska artisten, sångerskan, författaren och folkdansaren Violeta Parra.

Sedan 2019 har Paula satt igång en ny trilogi; den första delen är känd som ”Gränsen bakom oss”; denna monolog är trilogins andra del.