PUBLIKENS ORD

HÄR KOMMER RESPONS FRÅN PUBLIKEN.

Anette Larsson:

Tack till Reality dansteater kompani och Paula Alejandra Fuenzalida Ramírez 2023

Jag hade förmånen att se premiären på ”Låt oss tala ut” den 19/4 på Teater Tre på Rosenlundsgatan, Södermalm.

Jag och min man hade förberett oss på att se en mörk teater om kvinnor i krig, dvs med tema från andra världskriget, motståndsrörelsen i Polen och även inslag från Chiles mörka historia. Det blev en föreställning som vi inte kommer att glömma. Inte bara för att Paula Alejandra Fuenzalida Ramírez vågat berätta öppet i sitt manus och sin koreografi om hur hemskt, dödligt och meningslöst krigets vardag är för människor som tvingas uppleva det då och NU. Föreställningen blev väldigt stark eftersom ämnet är ständigt aktuellt och speciellt idag med tanke på Rysslands invasion av grannlandet Ukraina. Paula Alejandra Fuenzalida Ramírez, som är konstnärlig ledare och koreograf, började samla material till sin föreställning långt innan kriget i Europa var ett faktum.

Föreställningen var mörk men tack vare mycket fina dansinsatser av ensemblen blev föreställningen ”Låt oss tala ut” ändå så vacker och berörande. Under själva föreställningen fanns det i publiken flera som grät och deltog på många vis. Dansteatern var i två akter där den första akten lade grunden för krigets hemskheter och bla skildrade experimenten som nazisterna gjorde på framför allt kvinnor och barn. Denna outhärdliga del av Europas historia skildrades genom dansscener och ljusspel på ett mycket suggestivt sätt. När det var dags för paus var hela publiken mycket berörd.

Akt två blev mer ”Låt oss tala ut” och handlade om kvinnorna som överlevt koncentrationslägren och delvis fick möjlighet till erkännande och uppgörelse med sina förtryckare. Jag tycker att Paula Alejandra Fuenzalida Ramírez fick fram hur viktigt det är att göra upp med förtryckarna och de fascistiska tyranner som under vår historia styrt och dikterat våldet för oskyldiga människor. En sådan här mörk historia skulle passa bra att spela tillsammans med Forum för levande historia där man vill visa eftervärlden hur hemskt och fullständigt meningslöst som det varit under krigen. Med hjälp av musik och dans slutade akt två med systerskap och kärlek som en stark kontrast till allt svårt vi människor tyvärr kan få uppleva.

Slutligen vill jag tacka hela ensemblen, Cora Watson, Anna Fylkehed, Anna Adolfsson,Gabriella Skarin, Blenda Torén, Kajsa Sundström och förstås Paula Alejandra Fuenzalida Ramírez och alla andra som gjorde  ”Låt oss tala ut” till en oförglömlig föreställning.

Med vänlig hälsning

Anette Larsson, lärare i svenska, svenska som andraspråk och religion

Alléskolan

Nästa sida, Publikens ord : Sanna Violeta F. Ribbing.