15 år på Stockholms teaterscener

Att vårt kompani heter Reality har sin koppling till de händelser som berättas i boken om trilogin ”Oändliga verkligheter” av Paula Fuenzalida, konstnärlig ledare för Reality Dansteater Kompani. I den beskrivs bland annat Paulas bakgrund och uppväxt under en fascistisk diktatur i hemlandet Chile. För Paula är det verkliga det som finns i hennes upplevelse.  Verkligheten genomsyrar den personliga och kollektiva sanningen men verkligheten behöver inte vara den samma för oss alla; allt beror på våra tankar, det som vi ser och hur vi väljer att leva.

Kompaniet har som mål att kunna utveckla och genomföra vårt arbete för mänskliga rättigheter; att vara en röst för människor som samhället inte ger plats åt; att arbeta med dansteater och även kunna etablera en kulturell dansteaterplattform som inkluderar arbete för våra sociala rättigheter och vår miljö.

Vi definierar dansteater som en scenkonst som baseras på historier av verkliga händelser och som har dans som uttrycksmedel. Där finns en text och en konflikt som gestaltas med kropp och rörelser. Vi strävar alltid efter att förena den lingvistiska och den kroppsliga gesten. Dansen kan i så fall vara allt från en liten vanlig gest till utvecklade rörelser i en estetisk komposition. Rytmen och musiken ska vara viktiga källor för vårt skapande. Både dans och teater är gestalta och arbetsamma ämne som har flera likheter än skillnader; deras gränsaspekt är i många fall mycket marginal och smalt. Ordet behöver kroppen, kroppen behöver det verbala: dansteater är en viktig form för att förena både scenuttryck. Vi behöver varandras konst och vi borde kunna samarbeta med varandras verk.

Reality Dansteater Kompani styrs av väldigt få. Ensemblerna roteras och byts ut; detta av ekonomiska skäl. Vi har inte kunnat etablera en fast dansteaterplattform men vi har skapat och arbetat för våra mål sedan starten trots de begränsade resurserna. Gå in och titta på de olika sidor och verk vi har arbetat med sedan starten! 

Paula Fuenzalida startade som koreograf 1993. 2008 grundade hon kompaniet. Du firar tillsammans med oss ett dubbelkalas!  30 + 15!

Tack för läser vår hemsida!

Här väljer vi några bilder av de olika produktionerna

Såhär firade vi våra 15 årskalas på Teater Tre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s