BAKOM EN NY DÖRR: ALEX ÖBERG

GRÄNSEN BAKOM OSS, REPETITIONER
Alex Öberg, dansare , spelar huvudrollen WERNER.

Alex tog utmaningen av att bära i sina axlar huvudrollen WERNER. I följande video och text får ni se och läsa hans tankar bakom hans arbete med karaktären.

ALEX ÖBERG

Under det här året har jag fått komma innanför huden på WERNER, den föräldralösa tyska pojken vars historia fortlöper i en och samma kamp. Identitet, ensamhet, lojalitet, godhet…och så, naturligtvis, det som för mig varit nyckeln till själva karaktären: Jutta. Den syskonsmässiga kärlek som vägleder honom i form av den allra innersta moralkompass, och det egna sveket som inom honom bara växer och gnager i volym. Slutligen leder det honom till insikten om vem han egentligen är, och vad han faktiskt vill stå för Vägen dit är kämpig, men särdeles lärorik, både för Werner och för mig….
”för , genom dansteater, och den fysiskmentala symbios som detta innebär, har jag fått genomgå en resa inte bara genom Werner, utan också genom mig själv. Var ligger egentligen min inre nyckel? Och vem är jag själv, när livet klyvs itu? Jag har inga konkreta svar. I gestaltades av Werner har jag dock, kontinuerligt, fått uppleva reflektionerna, i slags fysisk form. Jag känner mig stärkt, i vetskapen att han kommer att fortsätta finnas med mig, någonstans gömd härinne. Om han idag eller imorgon finner sin väg ut genom minsta rörelse, minsta känslogestalt, så finns där plats för det. Tack!