Del 2: ”Tre älskade: kärleken står i vägen”

Kan du gifta dig med den du vill? Är kvinnor självständiga, fria och jämställda?

Eller styr förtryck, makt och rivalitet fortfarande våra traditioner?

Genom att förena texter från tre kritiska författare; William Shakespeare, Federico Garcia Lorca och Pablo Neruda belyser vi den förtryckta kvinnans kamp mot den patriarkala strukturen. En dynamisk dansteaterföreställning där kvinnan står i centrum. I två olika samhällen ser vi hur hon vandrar i en ond cirkel där relationer, känslor och makt inverkar på tragedins successiva utveckling och leder till döden, det oundvikliga slutet.

Är kvinnans kamp för självständighet meningslös?

Tre Älskade: Kärleken står i vägen är del 2 av trilogin ”Oändliga verkligheter”. Arbetet startade i oktober 2009 med en stor och ambitiös ensemblen.  De flesta är skådespelare med olika bakgrund och med olika erfarerenhets nivå inom teater och drama.  Det nya för många av dem är konstformen dansteater som används för att berätta en historia genom dansen. Grunden är alltså teaterstruktur men strategin som används är bland annat dansen. Dans, som ett medel för att producera både roller, relationer och situationer inom materialet; dans för att förstå skillnad mellan ”agera” och ”agera medveten”; dans för att klargöra uttrycker och framför allt alla dessa gömda mål; dans för att låta kroppen och instinkt behärska berättelsen.  Dansteater teknik , enligt min uppfattning, grundas i alla möjliga gester och inre idéer om hur verkligheter borde tolkas. Ord och rörelse träffas oftast och de finner nästan ingen gräns i deras uttryck; drömmen är så klart att kunna utveckla en sådan teknik som innebär att man inte ser skillnad mellan dans och teater i en scenisk drama; att det finns från ord till rörelse en minimal sekund skillnad och handling. Vi är gjorda av både kropp och själ, av ord och rörelse.

En sådan krävande metod måste bearbetas från olika perspektiv. Jag började därför att arbeta utifrån ensemblens egna erfarenhet om både konstformer. Eftersom det finns enbart två dansare i gruppen, så var det viktigt för mig att lägga ensemblen i samma nivå i all kunskap. Några har redan arbetat med mig förut i denna form och de visste eller kunde följa mina tankar på ett lättare sätt. Andra har aldrig gjort en sådan föreställning.  Utifrån den här situationen föreberede jag olika improvisationer om deras egna sätt att se vårt material (”Tre älskade: kärleken står i vägen”); improvisations period var i en viss mån, en svår tid att förstå och att involvera sig i. Tekniken kräver att man lämnar ut all sin kraft och sin individuella prestation bort från  vår träning. Man ska våga improvisera totalt öppen, nästan naken av andra tankar och bedömningar. Så fort den här första delen blev testad smalade jag in improvisationer inom teater och inom dansen. På teater sida var det viktigt att förstå situationer,  mål och förhinder. På dans sida var det relevant att inse hur kroppen hjälper och kan identifiera de muskler som kan hjälpa att uttrycka allt tydligt och med fokus.  Den tredje delen var att arbeta direkt med manus och mer konkret med varje roll. Sedan januari har vi enbart fokuserat på sceneri och på att bestämma hur vi vill att pjäsen ska tolkas och representeras.

Varken Garcia Lorca, Neruda eller Shakespeare är lätta författare att handskas med. Deras texter och poesi (alla är både dramatiker och poeter) handlar mer än vad man läser. Både Garcia Lorca och Shakespeare är stora ”tragedi representanter”.  Genre tragedin är inte heller lätt att förstå.

Vår tolkning av deras tragedier ”Blodsbröllop” och ”Romeo och Julia” resulterar i vår pjäs Tre älskade: kärleken står i vägen. Pablo Neruda är länken till båda dramatiker; som vän till Lorca och som Shakespeares översättare av både poesi och drama på spanska i Chile.

Det är garanterat säkert att ni kommer att uppleva ett underbart och kreativt sätt att granska och kritisera den värld som våra utvalda författare inte håller med om.

Tre älskade: kärleken står i vägen hade premiär den 10 april. Vi spelade den 10 och 17 april kl. 19.30 och 11 april kl. 16.00 och 19.30 på TEATER TR3, Roselundsgatan 12. (T-banan Mariatorget).

Paula Fuenzalida, Konstnärlig ledare och Ensemblen.


3 reaktioner till “Del 2: ”Tre älskade: kärleken står i vägen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s