KONSTNÄRLIG LEDARE – REALITY DANSTEATER KOMPANI

PAULA FUENZALIDA

Dansteater är Paulas centrala verktyg för att göra scenkonst. Hon är skådespelare och koreograf med chilensk ursprung, utbildad på Teaterhögskolan Bertold Brecht samt Danshögskolan på Chiles Universitet.

Uppvuxen under Pinochets diktatur och som syskonbarn till Ricardo Ramírez, fängslad och försvunne under det styret, motiverades hon att som sitt livsbanér bära försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Hon har många uppsättningar bakom sig både som medverkande och koreograf. Mellan 1996 -1999 satte hon bland annat upp dansteatertrilogin “Man dansar det mänskliga” på Chiles National Ballet lokal- Baquedano Teater och på Spegelteatern i Sverige. Trilogin resulterade också i en bok med samma namn; boken publicerades i maj 2007.
Hon har en lång och gedigen erfarenhet av både dans och teater vilket gör att just dansteaterformen är hennes främsta verktyg. Paula är upphovskvinna av dansteatertrilogin ”oändliga verkligheter” och konstärlig ledare för Reality Dansteater Kompani.  I maj 2016 publicerade Paula sin senaste bok ” Oändliga verkligheter”. Boken är skriven både på spanska och svenska. Den handlar om allt arbete, bakgrund, livsfilosofi och produktion i hennes senaste dansteater trilogi med samma namn.

Att kunna även behärska spanska, modersmålet, ger henne större alternativ av skapelse och kreativitet. Under 2017 var Paula ansvarig för och konstnärlig samordnare av pjäsen ”Gracias a Violeta Parra que nos ha dado tanto”, en hyllning till den chilenska artist, sångare, författare och folkdansaren Violeta Parra. Det är kanske många av er som känner till sången ”Jag vill tacka livet”. Pjäsen blev en succé och ni kan se och läsa en del av denna på vår hemsida i den spanska versionen: https://realidadeseternas.com/gracias-a-violeta-parra-que-nos-ha-dado-tanto/

Paula fortsätter arbeta med mänskliga rättigheter som fokus i hennes verk där dans, teater och film kan enas och bilda en ny vision av konst. Just nu befinner sig hon i en ny fas: att avsluta den sista delen av hennes senaste produktion ”Gränsen bakom oss”. Pjäsen blev en film istället för en verk som visades under en period, pga coronapandemin. Mer information kan ni läsa på: https://realitydansteater.com/gransen-bakom-oss-vi-soker-dig-2/ och https://realitydansteater.com/2020/07/04/gransen-bakom-oss-film/

Paula arbetar också som lärare i Moderna språk och Samhällsvetenskapliga ämne på en högstadieskolan i Hammarby Sjöstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s