Vi firar 30 + 15! Paula Fuenzalida – 30 års arbete

2023 är Reality Dansteater och kompaniets konstnärlig ledares år.

Paula är upphovskvinna till och konstnärlig ledare för Reality Dansteater kompani.
Hon har arbetat som koreograf i dansteater och har en lång och gedigen erfarenhet även som regissör, dansare och skådespelare bakom sig. Paula är utbildad på Teaterhögskolan Bertolt Brecht samt Danshögskolan på Chiles Universitet. Inom ramen för kompaniet arbetar Paula med det fokus på mänskliga rättigheter som kännetecknar henne. Hon har arbetat som koreograf både i Chile, Spanien och Sverige.

1993 satte hon upp sitt första dansteaterverk med cirka 80 barn från en stadsdel i Santiago – Chile, på uppdrag av Chiles Utbildningsdepartementet i samarbete med Chiles Universitet. 1996-1999 satte hon bland annat upp dansteatertrilogin ”Man dansar det mänskliga” på Teater Baquedano – med ensemblen av Chiles National Balett, och med Periskop på Spegelteatern i Sverige.

2009 – 2014 skapade Paula dansteatertrilogin ”Oändliga verkligheter” där det blandades både klassiker såsom William Shakespeare och Federico García Lorca, men också material från intervjuer med personer som varit utsatta för brott mot mänskliga rättigheterna. (se mer info om trilogin på vår hemsida). Utifrån båda dessa dansteatertrilogier har Paula sedan skrivit böcker. ”Man dansar det mänskliga” publicerades 2007 och ”Oändliga verkligheter” 2016.

Under 2017 var Paula ansvarig för och konstnärlig samordnare för pjäsen ”Gracias a Violeta Parra que nos ha dado tanto”, en hyllning till den chilenska artisten, sångerskan, författaren och folkdansaren Violeta Parra.
Sedan 2019 har Paula påbörjat en ny trilogi på temat KRIG; den första delen är känd som ”Gränsen bakom oss”; andra delen är ”Parallella Spår”. Med trilogins tredje del, ”Låt Oss Tala Ut”, firar hon 30 år i arbete som koreograf.

Nästa sida läser ni om Reality 15 årskalas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s