De som drabbas: den förlorade unga generationen.

Tyskland 1930 – 1940.

Tyskland pekas som den största ansvarigen för första världskriget. Det skrevs ett avtal, där man tvingar landet att betala hela skulden på allt förstörelse i Europa och även i många europeiska kolonier. Landet hamnar i konkurs, hyperinflation och en rejäl sårad stolhet. Nationen var först ett föredöme i industrier, framför allt militärt industri och nu är dem i den motsatta sidan. I 30 talets Europa, är inte välkommen en sådan utveckling, det skapas obalans. Men det beslutet och det avtalet, skadar en hel nation, och dess ekonomi. Tysklands stolhet och hopp om en bättre framtid för landet ser väldigt negativt ut. Just därför måste man bygga upp från rötterna igen, indoktrinera de unga i de tyska värderingarna; så småningom dyker nationalismen upp ; så småningom blir den nationalismen extremt och hatet växer. Nazismen födds.

Den nya nazi-Tyskland.

Adolf Hitler ser en lösning. Han ser propaganda och indoktrinering som hans starka metoder för att övertyga och presentera hans ekonomiska och politiska lösningar och som kommer att ge landet tillbaka den starka position i världens makt. Tyskland ska vara större, utöka sina gränser, rensa sin identitet. Han lyckas övertyga befolkning. Han blev vald i den nya regeringen. Han stänger ute alla som inte håller med honom, han kramar alla positioner till sig, han förvandlar en svag demokratisk Tyskland, till en stark, tyskt diktatur. Italien blir sedan en allierad och följer med.

MEN var alla medborgare i det landet enade i det? Hur blev deras öde, om de var unga, fattiga, kvinnor, eller hemlösa? I alla krig, katastrofer och konflikter så är det alltid de mest utsatta som har minst att säga och mest att förlora; medan i Berlin diskuterades strategiska krigsförslag, så tvingas en hel ungdomsgeneration att vara med i deras plan. De måste kämpa för fosterland, oavsett kostnad för deras eller deras käras liv.

Hitlerjungend

Det är från rötterna som det ska skapas, bildas och fostras. Barnen ska veta en enda verklighet; den nazistiska. Men inte för alla är möjligt. Ser nu vad som händer med WERNER.

Werner: En ung tysk pojkes tragiska liv.

Jag minns, att jag är den sjuårige Werner som verkar klara sig. Jag är liten till växten och mina öron sticker ut; jag talar med hög, behaglig röst. Mitt hår …. ja, som ni ser det är så vitt att folk vänder sig om på gatan. Som snö, som mjölk, krita. En färg som är frånvaro av färg. Varje morgon knyter jag skorna, stoppar tidningspapper i rocken för att isolera mot kylan och inleder min inspektion av världen. ”

”Jag fångar snöflingor, grodyngel, övervintrade grodor; jag lirkar med bagarna och får bröd fastän inget är till salu; jag dyker upp i köket i barnhemmet med jämna mellanrum och har färsk mjölk till småbarnen. Jag tillverkar saker också: pappaskar, grovt tillyxade dubbeldäckare, leksaksbåtar med fungerade åror.  

Vem är Werner?

Werner är en liten till växt 16 årig pojke som är tvungen att acceptera ett öde som inte vill ha. Fattigdomen och frånvarande av föräldrar gör så att han måste växa snabbt och skydda sin lillasyster. Han lever för henne, han andas för henne och även för att gå ut ur det inferno som fattigdom bildar åt dem.

Ingen tror på honom:
Jag hör
” de säger att du är för liten, Werner, att du kommer från ingenstans, att du inte bör ha stora drömmar.

Men jag säger: jag tror på dig, Lilla Werner. Jag tror att du kommer att uträtta något stort.”

Därnere, därnere dog vår pappa.

Werners föräldrar är fattiga bönder och arbetare som dör när barnen är små. Werners syster, Jutta, träffade aldrig som mor, då hon dog när Jutta var ett litet spädbarn. Deras pappa dog i gruvan. Dit vill inte Werner komma, dit vill inte han arbeta. Det är därför att ett nytt liv som Hitlerjugend kan ge honom hopp. Men han vet inte vad det innebär.

För att historien som hans inte ska upprepas, är det viktigt att visa effekterna, konsekvenser av en sådan uppfostran; nazismen ska aldrig mer komma tillbaka.

Aldrig mer.