DEL 3: Vi möts i en värld: individen i sitt kollektiv leta efter en stabil tillvaro
”Jag är inte en människa, jag är hundra, tusen och miljoner människor samtidigt. Vi har varit här lång tid men du ser inte oss, trots att vi är många.”
Dansteatern Reality presenterar under våren 2012 den tredje fristående delen i trilogin ” Vi möts i en värld” i regi av Paula Fuenzalida, högskoleutbildad koreograf och skådespelare.
I dansteaterföreställningen ”Vi möts i en värld” tar Reality upp ämnen som frihet, rättvisa, demokrati och fred med fokus på Burma och Palestina, speglade i två olika individers livsöden.
Vad händer till exempel när asylsökande, personer i exil eller flyktingar kommer till ett demokratiskt och stabilt land? Hur hittar dem tillbaka till livet och har de några gemensamma drömmar?
Genom två skilda historier skildrar Reality den frustration samt de drömmar och frågor som kan uppstå hos flyktingar och asylsökande i ett nytt land.
Reality vill med sin föreställning arbeta för antirasism och fred. Och genom föreställningen öppna upp för debatt och bekämpa rädslor och förtryck.
Efter föreställningen kommer det finnas möjlighet till diskussion och reaktion.
Beskrivning
Den här andra delen av trilogin är en hyllning till två starka folkgrupper som konstant och oändligt har letat efter svar på frågor om frihet, rättvisa, demokrati, fred och stabilt land. Pjäsen handlar om Burma och Palestina.
Burma har varit i diktatur sedan 1960-talet, och har haft nästan 40 år av förtryck, terror och mord. Ordet demokrati är för många burmesier ett okänt begrepp, framför allt för de mest unga i samhället. Många burmesier har blivit tvungna att åka i exil, som asylsökande eller flyktningar vilket har inneburit att förändra deras traditioner, sedvanor och sätt att leva. Många har blivit glömda i sitt land, eller glömda bland de andra i det samhället de kommer till; de har blivit en del av många andra invandrare i till exempel Sverige. Många av dem bor i ett och samma stad för att försöka stödja varandra, behålla en del av deras traditioner och hjälpa varandra att integrera sig inom det svenska samhället.
Palestina är en del av det resultat som påminner oss krig, Mellanöstern och religiösa konflikter. Många palestiner sover inte en minut utan rädsla och hot; många är sprida runt hela världen och stor del av dem finns bland oss: de är en del av det svenska samhället, en del av en intregrationsprocess, en del av de konstanta frågorna… när tar kriget slut?, när blir vi ett land?
Burma och Palestina är två samhällen som oroar hela världen; Europa sätter mycket fokus på hur deras historia skrivs och hur de lyckas någon gång blir stabila länder. Men man har glömt fråga sig efter de individer som bor i landet, den vanliga människan som förösker göra sitt liv bättre dag efter dag. Många av dem finns här. Vad händer när asylsökande, personer i exil eller flyktningar kommer till ett stabilt, demokratiskt och trygg land? Hur mycket påverkar deras osäkra öde det nya livet i det nya landet? Vad har de för gemmensamma drömmar? Dessa är frågor som ror vår nya produktion, vi möts i en värld.
Mål
– Vi vill fokusera på konsekvenser som den politiska och statliga situationen kan ha för den enskilda individen och sin grupp.
- Vi vill arbeta för antirasism och fred; antirasismen vill vi kämpa för i vårt land, för att många framlingsfientliga situationer har uppkommit under de senaste åren.
- Vi vill att genom den konstnärliga världen visa hur en enskilda individen blir drabbad av de stora politiska besluten.
- Vi vill kämpa för det mänskliga essäns i varje olöst konflikt; vi tror att genom öppen förstålelse av alla folkgruppers traditioner och grund är det möjligt att bekämpa förtryckt och hot.
- Vi vill utveckla frihet att tänka, välja och agera självständigt, vilket sker så länge människan respekterar andras tillvaro.
Fantastic
GillaGilla