Låt oss tala ut

I ghettot lever vi bakom taggtråd. Jag minns till och med att det här hände en tisdag – av någon anledning uppmärksammande jag att det var en tisdag. En tisdag… vilken dag och månad minns jag inte, men det var en tisdag. Av en tillfällighet gick jag fram till fönstret. På bänken mittemot vårt hus, satt en pojke och en flicka och kysstes. Jag blev chockad. Runt omkring pågick avrättningar. Men de kysstes. Jag fick en chock. En chock av att se något så fridfullt.

Den här korta berättelsen handlar om två unga människor som istället för att dö plågsamt långsamt instängd i ett getto, bestämmer sig för att gå ut och dö tillsammans , blir avrättade tillsammans. De älskar varandra, de vill att kärleken ska besegra allt. De lyckades med det. De lyckades för att deras sanna historia lever kvar fram till idag, och nu är det dags att visa den till vårt samhälle.

I boken Kriget har inget kvinnligt ansiktet av Svetlana Aleksijevtj samlar in författare vittnesmål, historier och upplevelser som unga kvinnor från Sovjeutnionen upplevde under tiden andra världskriget pågick. Författaren intervjuar dem 30 år senare. De är nu vuxna – medelålders kvinnor, några har hunnit vara mormor, andra har lyckats gifta sig medan en del har inte lyckats göra ett värdefullt liv efter deras deltagande i kriget.

Kvinnor i krig är ett tema som vi konstant glömmer. Vi läser aldrig berättelser utifrån deras sida, deras språk, deras perspektiv; de är anonyma. Det får inte vara så längre.

Temat och pjäsen blir aktuellt i en värld som denna där allt händer så snabbt och abrupt. Vi tror att vi har kontroll över våra samhälle och liv, men samtidigt inte. Vi blev påverkade av en oändlig omgivning som kan sträcka sig från ett världshörn till det andra. Och ändå ser vi inte berättelser om de sår inte läks, så ofta som vi skulle behöva. Därför Låt oss tala ut blir nödvändigt. Vi behöver se, lyssna och återberätta det som hände med var och en av de här kvinnorna. Vi behöver deras historia. Nu och alltid.

I den här videon kan vi se en tolkning av den berättelsen när två unga människor vill dö tillsammans.

Det är bara kärleken som besegrar allt.

dansare: Sanna Violeta F. Ribbing – Leonard Könningsson. Musik Easy av Anja Karalic

FÖR BILJETTBOKNING

KLICKA HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s